5.12.13

Calendari Egipci i Babilònic.





a)Com calculaven el temps els egipcis?  I els babilònics?
b)Com contaven els dies, mesos i anys egipcis i babilònics?
c) Quants mesos tenia el seu calendari? Com anomenaven als mesos egipcis i babilònics? Per què?
El calendari egipci sorgeix a principis del tercer mil · lenni abans de Crist i és el primer calendari solar conegut de la Història. El papir Rhind és el primer text egipci que esmenta els 365 dies de l'any civil egipci. Estava dividit en 12 mesos de 30 dies cadascun, organitzats en tres períodes de 10 dies. Al final de l'últim mes de cada any s'afegien els cinc dies (epagómenos) que faltaven per completar l'any solar, dedicats a diversos déus egipcis.
Dividien l´any segons les estacions:
El primitiu calendari babilònic va ser del tipus lunar. Al principi, l'any babilònic estava constituït per 12 mesos de 30 dies, és a dir, que tenia gairebé 5 dies i 1/4 menys. Al cap d'alguns anys, el «mes de llaurar», per exemple, no s'ajustava a aquest feina agrícola. Posteriorment es van escurçar alguns mesos per acomodar més exactament el calendari a l'aparició regular de la Lluna nova. Aquesta mesura va desajustar encara més el calendari amb les estacions. Els babilonis van resoldre posteriorment aquesta dificultat intercalant un nou mes d'acord amb un cicle determinat.
En l'era babilònica, trobem quatre mesos en el calendari que s'identifiquen pel seu nom:
El primer mes (Nissan): Aviv1
El segon mes (Iyar): Ziv2
El setè mes (Tishrei): Eitanim 3
El vuitè mes (Jeshván): Bul 4
Els altres mesos són només coneguts pel seu lloc en el calendari, per exemple, el tercer mes, el quart mes, a partir del primer mes ...
Sergi, Jordi i Paula*

9 comentaris: