28.12.11

HERÈNCIA CLÀSSICA

De Mart a Martí

Alguns noms com els que veurem ara, amaguen una llegenda mitològica clàssica.


Diana i Martí: (provenen dels noms de dues divinitats)

-Diana, germana d’Apol·lo, es la deessa dels boscos i de la caça. Els seus atributs són un cérvol i els estris necessaris per la caça.

-Martí, prové de Mart. Era el déu de la guerra; valen i malcarat. Va donar nom al mes de Març, mes en que es feien festes al seu honor.

Narcís i Jacint: (relacionats amb elements de la natura)

-Narcís, nom de la flor en la què es va convertir un jove maco quan es va veure reflectit en les aigües d’una font. Narcís era un jove que havia jugat amb el sentiment de moltes noies, i al veure’s es va enamorar de sí mateix. Es va quedar allà, observant el seu rostre i va ser allà on va morir on va néixer una flor; un narcís.

-Jacint també va ser un jove de gran bellesa de qui es va enamorar el déu Apol·lo. Un dia mentre tots dos jugaven a llençar un disc volador, un fort vent va desviar el disc, que va anar a parar al cap de Jacint. Aquest va morir i Apol·lo va transformar la sang de la seva ferida en una flor; el jacint.

Ariadna: (protagonista d’una llegenda clàssica)

-Ariadna era la filla de Minos, el rei de Creta. En aquesta illa hi habitava el Minotaure, un monstre que va ser tancant a un laberint. Va arribar a l’illa Teseu, disposat a matar al Minotaure i Ariadna s’hi va enamorar d’ell. Ella el va ajudar d’un forma molt peculiar; li va donar un cabdell de fil que poc a poc anava desfent per poder trobar després el camí de tornada. Van matar al Minotaure, van anar-se’n junts, però poc després Teseu va abandonar a Ariadna. Més tard, Ariadna es va casar amb el déu Bacus, qui li va regalar una diadema d’or que més tard es va convertir en constel·lació.

Lavínia: (antropònim del món romà)

Lavínia és el nom de la filla del rei Llatí, que va governar el Laci. Aquí va ser on va arribar Enees i després de fer un tractat amb el rei, Llatí li va donar la seva filla en matrimoni. Enees, en honor a Lavínia va fundar la ciutat de Lavínium.

Diana


Flor del Narcís

Andrea, 1r batxillerat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada