1.5.12

història i cultura

Els vestits

El vestit habitual era la túnica, feta de lli i formada per dues peces.

El vestit masculí

En ambients familiars o en el camp es vestien amb la túnica.Però per sortir al carrer o a qualsevol acte públic, es posaven a sobre la toga.

La toga era blanca, de llana i tenia forma de el·lipse.Per posar-se la toga un roma necessitava l'ajuda d'un esclau.
La toga no tenia ornaments menys per distingir de quin tipus de persona es tractava.La toga praetexta adornada amb una banda de porpra, era el vestit dels infants i adolescents fins els setze anys, de les noies fins al matrimoni, dels magistrats i dels sacerdots.La toga picta era la que s'usava durant les desfilades i les festes.
Com a roba interior els homes portaven els subligaculum.

El vestit femení

Es cobrien amb l'estola, un vestit llarg fins als peus que se subjectava a la cintura amb un cinturó.Per sortir en públic es posaven al damunt un mantell que els cobria les espatlles i el cap.Com a roba interior utilitzaven la fascia pectoralis o strophium.

El calçat i els complements

Les sabates que acompanyaven la toga eren els calcei, dintre d'ells podem distingir el calceus patricius, lligat amb quatre tires de cuir i el calceus senatorius, de cuir negre.
També podien portar esclops.Quan no estaven en públic es posaven sandàlies. Tan els homes com les dones utilitzaven el mateix tipus de calçat, però el de les dones tenia una pell més suau i colors més vius.
Els romans solament es posaven barret quan feien un viatge o estaven molta estona al sol. Les noies joves sempre anaven amb el cap descobert. La dona romana podia portar un ventall o una ombrel·la.
Els romans solien dur un anell al dit anular a la mà esquerra. Les romanes portaven moltes joyes al damunt: agulles, arracades, braçalets, collarets...


Els pentinats

A partir del segle III ac es va difondre el costum de tallar-se els cabells i afeitar-se la barba.
Els romans s'afaitaven a partir dels quaranta anys. Els joves deixaven créixer els primers pèls fins que tenien una barba ben espessa.
Aquest costum va durar fins l'època de l'emperador Adrià que va tornar a posar de moda el costum de no afeitar-se.Fins l'època de Constantí que va imposar el costum d'afaitar-se.
Les persones que estaven de dol i els acusats en un judici anaven bruts i mal vestits. Els filòsofs sempre portaven una barba espessa i molt llarga.

El pentinat masculí

Els homes lliures solien portar els cabells curts o rapats al zero.Els joves solien portar el cabell llarg.

El pentinat femení

Les noies joves lluien un pentinat molt senzill: unes trenes, una trossa baixa...
Els pentinats de les matrones romanes necessitaven l'ajuda d'una esclava especialitzada.Eren pentinats molt alts, amb diversos pisos, naturals o postissos, ornamentats amb cintes, perles, flors...




Jéssica i Elena

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada