17.10.11


HADES per als grecs i PLUTÓ per als romans.

Com que és un dels grans deus (el del Tàrtar o inframón), el diferenciarem dels seus germans en les representacions perquè sempre o gairebé sempre va acompanyat d’un gran gos amb tres caps. Aquest rep el nom de Cerbero.
A més del gos el distingirem per portar uns cabells llargs i mal pentinats, una barba frondosa, una corona i un ceptre; generalment es tractarà d’una forca amb dues puntes (el seu germà Posidó, o Neptú per la mitologia romana, en porta una de tres puntes. També coneguda com a trident).
Normalment aquets atributs són comuns entre representacions de reis, deus importants, etc...


En aquest cas la imatge és treta d’un videojoc. Per saber fins a quin punt a influït la mitologia grega i romana.
Com el poden veure representat?
Gairebé sempre es representat en solitari. Però amb Bernini, Rembrandt i altres artistes de l’Edat Moderna, comencem a veure’l en acció. Sobre tot es representa l’acte del rap de Persefone, que li va obligar a casar-se amb ell.




Exemple d’una de les representacions del rapte de Persefone.













CRONOS per als grecs i SATURN per als romans.

Com el podem veure a moltes representacions artistiques ho pinten d’un home vell amb una falç i amb una “Guadaña” i amb una esfera erniler que representa l ‘univers.






Com el poden veure?
A les diferents representacions el podem veura amb Gea quan va castrar al seu pare Urà i llençant els testicles un al mar i unaltre a la terra. Del testicle que va caure a la terra van neixer els Titans i les Titanides, els Ciclops, i els Hecatonquirs, i del testicle que va caure al mar van neixer les Ninfes i Afrodita.
També el podem veure representat devorant als seus fills (12 Olimpics). Aquesta representacio la va pintar Rubens i Goya en Jon.







 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada