2.1.12

HERÈNCIA CLÀSSICA: De Mart a Martí

Alguns noms de persona, amaguen una llegenda de la mitologia clàssica.

Diana i Martí, provenen dels noms de dues divinitats.

Diana: Germana del deu Apol·lo, deessa del boscos i la cacera. Anava sempre acompanyada d’un cérvol i a l’espatlla portava un arc amb fletxes.

Martí: Probe de Mart, deu de la guerra, alt, valent i malcarat. Va donar nom al mes de Març, que es feien festes al seu honor.

Narcís i Jacint, estan relacionats amb elements de la natura.

Narcís: Nom de la flor en que va convertir un jove bell quan va veure el seu rostre reflectit en les aigües d’una font. Havia menyspreat l’amor de moltes donzelles, es va enamorar d’aquell rostre que contestava amb un somriure, el seu propi somriure i amb llàgrimes, les seves pròpies llàgrimes. Era insensible a la resta del món, es queda allà sobre la seva pròpia imatge reflectida en l’aigua. Lloc on va morir, hi va néixer una bonica flor: un narcís.

Jacint: Un jove molt bell que s’enamora del deu Apol·lo. Un dia, quan tots dos estaven llançant els disc, el vent va desviar el disc d’Apol·lo que va anar a parar al cap de Jacint. Jacint va morir i Apol·lo, molt entristit, va transformar la sang que brollava de la seva ferida en una nova flor: un jacint.

Ariadna, pertany a una de les protagonistes d’una llegenda clàssica.

Ariadna: Filla de Minos, rei de Creta. En l’illa on es trobaven, hi havia un monstre anomenat Minotaure, que estava tancat en una presó molt especial, el Laberint. Quan teseu arribà a l’illa per matar al Minotaure, Ariadna s’enamorà d’ell. Ariadna l’ajuda a entrar al Laberint, donant-li un cabdell de fil que anava desfent per poder trobar més tard el camí de tornada. Desprès de matar al Minotaure, Teseu s’emporta l’Ariadna amb ell, però en una de les parades que feren durant el viatge, Teseu l’abandonà. Al cap d’un temps, Ariadna es va casar amb el deu Bacus, el qual li regalà una diadema d’or, feta per Vulcà. Aquesta diadema es convertí més tard es una constel·lació.

Lavinia, antropònim provenien del mon romà.

Lavinia: Filla del rei Llatí, que governava Laci. Arriba el troià Enees, i desprès d’un tractat d’amistat amb el rei, Llatí li dona la seva filla en matrimoni. En honor seu, Enees fundà una ciutat, que anomenà Lavinium.




Diana


Judith Roldan, 1r Baxillerat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada