2.1.12

HERÈNCIA CLÀSSICA


De Claudia a Clàudia

Denominem els antropònims els noms que designen les persones. N’hi ha molts que han estat heretats dels diferents pobles que han succeït les terres catalanes, i un munt que provenen de llocs ben diferents, com el llatí.

Exemples

Referència d’una situació geogràfica:

Cèlia Caellius (Llatí): Nom d’un dels set turons de la ciutat de Roma

Designació d’una família:

Júlia Juli (Llatí): Noms que han rebut famílies importants, il·lustres. Juli Cèsar

Clàudia Claudi (Llatí): Gran família d’emperadors romans.

Referència a flors i a plantes:

Rosa Rosa (Llatí): S’ha derivat ‘rosa’ al català, del llatí; el seu significat és el mateix i és la paraula bàsica que els alumnes declinen quan estudien llatí.

Relacionats amb els boscos i els seus habitants:

Úrsula Ursula (Llatí) és un diminutiu d’ursa (‘ossa`); per tant, significa ‘osseta’.

Mots que provenen directament de substantius o adjectius llatins

Alba Albus, -a, -um (Llatí), que vol dir blanc i extensament ‘la primera claror del dia’.

Ignasi Ignis (Llatí); significa foc.

Víctor Victor, -oris (Llatí) significa “vencedor”

De Mart a Martí

Noms de persona que pertanyen a la mitologia clàssica. Per exemple els antropònims de Diana, Martí, Narcís, Jacint, Ariadna i Lavínia

Diana, era la deessa dels boscos i de la cacera. Anava acompanyada d’una cérvola, animal consagrat; i portava les armes de cacera: arc, buirac i fletxes.

Martí à Mart (Llatí). Es tractava del déu de la guerra, un déu alt, valent i malcarat. Els romans el veneraven durant les seves lluites. Mart va donar nom al mes de març, mes en què es feien festes en honor seu.

Narcís: És el nom de la flor en què es convertí un jove molt bell quan va veure el seu rostre reflectit en les aigües d’una font.

Jacint: És el nom de la flor en què es convertí un jove de gran bellesa, quan apol·lo va transformar la seva sang en un jacint.

Ariadna: Protagonista d’una llegenda clàssica. Després que Teseu eliminés al Minotaure, Ariadna s’enamorà d’ell; Teseu se la va emportar i la va abandonar. Més tard es va casar amb Bacus, i la diadema d’Ariadna es transformà en una constel·lació

Lavínia: El nom de la filla del rei Llatí, que governava el Lavi. Enees arribà allà, el rei Llatí li donà la mà de la seva filla i va fundar una ciutat anomenada Lavínium.





1 comentari: