7.4.12

Herència clàssica

La biologia (LA BOTÀNICA)

Dins la biologia, la botànica s’encarrega d’estudiar les espècies vegetals, també anomenada fitologia; està formada per dos mots, (pýton) -> Planta i (lógos) -> estudi.


La història de la botànica arrenca des dels Paleolítics, que ja tenien coneixements sobre alguns propietats vegetals. Els tractats botànics s’aplicaven a les plantes medicinals. Plini el Vell, fos més descriptiu explicant les parts dedicades a les plantes de la seva Història Natural.


Durant l’Edat Mitjana i el Renaixement els c
oneixements botànics junt amb els mèdics es basaven en les traduccions i les tesis dels clàssics, principalment de Plini. Van precisar amb els estudis i descripcions botàniques.


La manera de designar les espècies vegetals; s’usen dos noms en llatí. 1er: Gènere. 2on: espècie.

Ovidi, escriptor romà del segle I a.C ens explica la transformació de dos vellets arbres. Filemó i Bauci eren dos vellets que vivien en una cabana. Júpiter, amb aspecte humà els visità i fou acollit amb hospitalitat. Després del menjar Júpiter es presentà com a déu i va concedir el desig dels dos vellets: no separar-se mai després de morir. I foren transformats en arbre (Baucis: til·ler, i Filemó: roure) que creixien l’un al costat de l’altre.

Exemples de diferents espècies botàniques:


Nom popular -> Nom científic (llatí)

Avet -> Abies alba

Alzina -> Quercus ilex

Om -> Ulmus minor

Faig -> Fagus sylvatica

Violeta -> Viola odorata

Til·ler -> Tilia tomentosa

Roure -> Quercus cerriodes


MARVIN SÀNCHEZ 1r BATX

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada