9.4.12

Herència Clàssica



La biologia (la botànica)
La botànica és la branca de la biologia que s'ocupa de l'estudi de les espècies vegetals. També s'anomena fitologia, que ve del grec phytón, que vol dir planta i lógos, que vol dir estudi.
Els éssers humans del Paleolític ja coneixien les propietats d'alguns vegetals. Plini el Vell, en la seva obra Història Natural, dedica una part descrivint plantes.
A l'Edat Mitjana i el Renaixement, els coneixements botànics estan lligats als coneixements mèdics.
Per designar les espècies vegetals s'usen dos noms en llatí: el primer indica el gènere i el segon l'espècie.
Ovidi ens explica la història de dos vellets transformats en arbres: Filemó i Baucis eren dos vellets que vivien en una cabana. Júpiter, sota aparença humana, els hi visità i va ser acollit. A canvi, Júpiter els concedí un desig: no separar-se mai, ni després de la mort. Van morir junts i van ser transformats en arbres, un al costat de l'altre.
Alguns exemples de noms populars i científics d'espècies botàniques són:
Xiprer -> Cupressus sempervirens
Violeta -> Viola odorata
Peònia -> Paeonis broteroi
Romaní -> Rosmarinus officianalis
Hi ha una llegenda que té a veure amb el color de les móres, que primer eren blanques i després porpra fosc:
Píram i Tisbe eren dos joves que s'estimaven i que es volien casar però els seus pares no els deixaven. Un dia van quedar en trobar-se al bosc, Tisbe va arribar primer. Va apareixer una lleona i va fugir. Mentre corria va perdre el vel que la lleona va tacar de sang. Píram va arribar i va veure el vel de Tisbe i pensant que estava morta es clavà l'espasa. Tisbe va tornar i en veure mort a Píram va decidir llevar-se la vida.
Elena Hernando

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada