A la taula amb els romans
En l'època romana hi havia molts tipus d'aliments diferents. Van començar sent un poble de pagesos que obtenia de la terra molts productes que es cuinaven senzillament. Van desenvolupar una cuina més rica i elaborada quan van entrar en contacte amb els pobles conquerits: el refinament de la cuina grega, les espècies de l'Orient... Molts dels ingredients que s'utilitzaven en la cuina romana, els condiments i la manera de fer-los s'assemblen a la nostra.
Tenien sal, els romans?
A l'època dels romans ja es coneixia la sal i la feien servir sobretot per a la conservació d'aliments. Però hi ha poques receptes que portin sal perque ells feien servir més el garum, que era una salsa obtinguda de la maceració d'entranyes de peixos amb sal. Ara la sal és un dels condiments més habituals, en canvi el garum, solament es pot trobar en botigues especialitzades i el seu consum es redueix gairebé a la cuina vietnamita.
Utilitzaven espècies i herbes aromàtiques?
La cuina romana era molt condimentada i es caracteritzava per una gran varietat de sabors. Usaven moltes espècies i herbes aromàtiques, les quals formaven part de la riquesa personal dels individus.
El pebre era l'espècie més utilitzada. També feien servir el comí, el safrà i posaven mostassa sobre els menjars.
Les herbes aromàtiques que fem servir nosaltres per fer un rostit ja eren utilitzades pels romans. Condimentaven els plats amb julivert, fonoll, llorer, menta, orenga, etc.
Feien servir l'oli d'oliva?
L'oli era un ingredient molt apreciat pels romans. Hi havia diferents tipus d'oli: un que s'extreia d'olives blanques i un altre que s'obtenia de les olives que començaven a madurar.
Afegien alguna picada als guisats? I un raig de vi?
Els romans feien una picada amb frites seques per condimentar els plats i afegir un raig de vi al menjar era un toc culinari romà.
Els romans vevien molt vi i el prenien barrejat amb aigua, amb mel o amb espècies.
La descoberta del foire gras
El foire gras no va ser descobert pels francesos, ja era conegut en el temps dels grecs i dels romans.
Elena Hernando
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada