22.5.12

Banquet Roma


El banquet va ser la principal diversió privada entre els romans. Coincidien sempre amb l'hora de sopar, es feien amb convidats i suposava una festa. Moltes famílies no podien assistir aquesta classe de banquets ja que era nomes per gent de classes altes.
Solia començar cap a les vuit del vespre. Hi assistien homes i dones, no com a Grècia, que eren només per a homes. Encara que en la Roma antiga, per decència, les dones havien d'estar assegudes, ja en el segle I a. C. tant homes com dones es reclinaven en els triclinis, al voltant de la taula, menys per una de les seves parts que quedava lliure perquè servissin els esclaus.
El menjar, que se servia de seguida, solia constar de tres plats, o algun més com a variació. El vi se servia sempre amb aigua, encara que a mesura que avançava la nit la proporció d'aquesta disminuïa.
De vegades, durant els àpats, un esclau instruït i amb bona veu, llegia algun text o poema. Acabada el menjar, es retirava el servei i la vetllada es perllongava en conversa i bevent. Això, de vegades, es feia en alguna altra casa, i llavors se servien vins nous, o més exquisits, guardats especialment per a l’ocasió.
En els banquets més animats de vegades es triava a la reina o rei del banquet. En banquets sumptuosos també es sortejaven regals entre els convidats, la qual cosa posava de manifest la generositat de l'amfitrió. Entre els regals figuraven esclaus especialment reputats per la seva bellesa, animals, objectes d'or i plata, carruatges engalanats amb fils de plata tirats per bous i ases i els homes que havien de conduir...
Normalment, mentre es xerrava i es bevia, ja entrada la nit, els assistents es coronaven amb garlandes de flors i contemplaven algun espectacle: mims, acròbates, ballarines, cantores... El banquet, normalment, solia acabar de matinada.










Judith Roldan 1r Bat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada