21.5.12

Prometeu

Era fill de Jàpet i Clímene, germà d'Atles, Epitemeu i Meneci, als quals superava en astúcia i enganys.
Prometeu va ser el creador de l'home. Amb Epitemeu van començar a fer criatures per poblar la terra per odre de Zeus. Mentre Epitemeu treballaba creant criatures, Prometeu treballaba cuidadosament en una criatura semblants als déus: l'humà. Prometeu va sentir pena al veure la seva creació pasar fred a l'hivern i va decidir robar el foc dels déus. Va trepar el mont de l'Olimp i s'endugué el foc del carro d'Helios en una tija de fonoll.

Per aplacar a Zeus, Prometeu va dir als humans que cremessin les ofrenes als déus.Van cremar un gran toro, i quan els déus van olorar les ofrenes, Prometeu va tramar un engany: va amagar la carn sota els ossos i tendons, cobrint-lo amb greix. Zeus va escollir primer el plat d'ossos i Prometeu es va quedar amb la carn que menjaria amb els mortals.

Com  a càstig per l'estafa, Zeus es va endur el foc de la terra i va intentar venjar-se amb la creació de pandora (Duia una caixa on estaven guardades totes les desgràcies amb les que Zeus volia castigar a l'humanitat.)

Prometeu no va voler saber res de Pandora, així que la va enviar amb Epimeteu i es van casar.

Zeus al veure que Prometeu s'havia lliurat de Pandora, el va capturar i el va encadenar al mont Càucaso. Alla, cada nit un àguila li menjava el fetge que com era immortal, li tornava a creixer.

El càstig hauria haver de durar 30.00 anys però Heracles als 30 anys el va alliberar matant l'àguila amb una fletxa. Zeus es va sentir orgullós del seu fill Heracles per haver-lo rescatat.

Prometeu va tornar a l'Olimp, tot i que portava una roca a la que fou encadenat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada