16.5.12

De re coquinaria

 De re coquinaria es una obra en llatí que descriu  receptes  sobre la gastronomía de l'època.
Va ser escrita per un autor romà anomenat Marc Gai Apici del segle I d. C., durant el regnat  de Tiberi.

El llibre es compon d'once parts, dividida segons els  aliments y preparacions de l'època:
  1. Epimeles - El Chef
  2. Sarcoptes - Carns
  3. Cepuros - Del jardí
  4. Pandecter - Diferents plats
  5. Ospreos - Llegums
  6.  Aeropetes - Aus
  7. Polyteles volatilia - Aus
  8. Tetrapus quadripedia -quadrúpedes
  9. Thalassa mare - Mariscs
  10. Halieus piscatura - Peixos
  11. Excerpta a Vinidario
MARC GAI APICI

Marc Gai Apici va ser un  romà del segle I d. C., l'autor del llibre  De re coquinaria, que constitueix una font per coneixer la gastronomía en el mon romà. Va vioure durant el regnats dels emperadors August i Tiberi .

Era oligarca i polític Grec, Apici era conegut sobretot per les seves excentricitats i una enorme fortuna personal que va dilapidar en el seu afany per fer-se amb els més refinats aliments, elaborats en complicades receptes, algunes atribuïdes a ell, com el foie gras obtingut del fetge d'oques alimentats amb figues.
 L'obra De re coquinaria que ha arribat fins als nostres dies procedeix d'un manuscrit del segle V i està lluny de ser l'obra original escrita per Apici .
D'aquesta manera, i segons les anàlisis realitzades, els documents arribats fins a nosaltres podrien datar-se a principis del segle V de nostra era i són el resultat d'afegits successius. La primera edició impresa de De re coquinaria es va realitzar a Milà el 1498, edició de Guillaume Li Signerre (hi ha una edició editada per Bernardino de Venècia que no té data). A aquesta edició príncep li han succeït nombroses per tota Europa.





 Jéssica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada