Va ser escrita per un autor romà anomenat Marc Gai Apici del segle I d. C., durant el regnat de Tiberi.
El llibre es compon d'once parts, dividida segons els aliments y preparacions de l'època:
- Epimeles - El Chef
- Sarcoptes - Carns
- Cepuros - Del jardí
- Pandecter - Diferents plats
- Ospreos - Llegums
- Aeropetes - Aus
- Polyteles volatilia - Aus
- Tetrapus quadripedia -quadrúpedes
- Thalassa mare - Mariscs
- Halieus piscatura - Peixos
- Excerpta a Vinidario
Marc Gai Apici va ser un romà del segle I d. C., l'autor del llibre De re coquinaria, que constitueix una font per coneixer la gastronomía en el mon romà. Va vioure durant el regnats dels emperadors August i Tiberi .
Era oligarca i polític Grec, Apici era conegut sobretot per les seves excentricitats i una enorme fortuna personal que va dilapidar en el seu afany per fer-se amb els més refinats aliments, elaborats en complicades receptes, algunes atribuïdes a ell, com el foie gras obtingut del fetge d'oques alimentats amb figues.
L'obra De re coquinaria que ha arribat fins als nostres dies procedeix d'un manuscrit del segle V i està lluny de ser l'obra original escrita per Apici .
D'aquesta manera, i segons les anàlisis realitzades, els documents arribats fins a nosaltres podrien datar-se a principis del segle V de nostra era i són el resultat d'afegits successius. La primera edició impresa de De re coquinaria es va realitzar a Milà el 1498, edició de Guillaume Li Signerre (hi ha una edició editada per Bernardino de Venècia que no té data). A aquesta edició príncep li han succeït nombroses per tota Europa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada