24.11.12


Teseu i el laberint

Minos, el rei de Creta va intentar enganyar a Posidó, però Posidó es va donar compta i va decidir venjar aquesta injuria. Posidó va enviar a un toro perquè s'enamores de la seva dona Pasífae, aleshores ella es va enamorar apassionadament del toro i van tenir un fill, del qual va sorgir el Minotaure. Minos, després de consultar l'oracle, va ordenar a l'inventor Dèdal que construís el famós Laberint i el monstre va ser tancat a dins. 

Durant aquella època, la principal ciutat que rivalitzava amb Creta pel domini del Mediterrani era Atenes. Egeu, rei d'Atenes, sospitava que Androgeu, fill de Minos, planejava una rebel·lió contra ell. En una ocasió en què Androgeu havia acudit a Atenes per participar en uns jocs, Egeu va ordenar matar-lo.  Minos va viatjar a Atenes per trobar una explicació i un culpable en la mort del seu fill i com n va trobar cap cosa, va decidir  venjar-se. Minos va assolar tota la regió i va imposar un tribut especial a Atenes. El tribut consistia en què, cada nou anys, els atenencs havien d'enviar set nois i set noies a Creta, destinats a ser menjats pel Minotaure.

Teseu derrotant el Minotaure dins el laberint
Egeu tenia una fill anomenat Teseu i quan aquest tribut havia de ser enviat per tercera vegada,  Teseu es va oferir voluntari per ser inclòs entre els elegits. En partir, el vaixell de Teseu rebé dues veles: una blanca per si Teseu  aconseguia matar al Minotaure, i una negra per si moria en el intent. Així el seu pare sabria si arribava viu o mort des de lluny del mar. Un cop a Creta, i abans de ser tancat a dins del Laberint, Teseu va conèixer a Ariadna, filla de Minos. Ariadna es va enamorar de Teseu, aleshores Teseu va convèncer a Ariadna perquè l'ajudes a matar al Minotaure a canvi de marxar després junts a un lloc llunya. Ariadna va demanar ajuda a Dèlos, ja que ell havia construït el Laberint, li va donar una espassa màgica per matar al Minotaure i un cabdell de fil per poder sortir del Laberint. Teseu va trobar al Minotaure, va lluitar amb ell cos a cos i el va matar, alliberant així als atenencs d'haver de pagar més la tribut de sang. 

Després de matar al Minotaure, Teseu i Ariadna van marxar lluny. En una parada a l'illa de Naxos, Teseu abandonà a Ariadna, que en aquell moment estava dormint. Teseu només l'havia utilitzat per poder matar al Minotaure. Mentrestant, Ariadna es queda sola en aquella illa fins que s'enamora de Dionís. Teseu, en camí d'arribar a Atenes se li oblida posar-hi la bandera blanca, aleshores el seu pare al veure la bandera negre decideix suïcidar-se  tirant-se al mar. Així dons, el mar que a causat la mor del rei de d'Atenes, es diu Mar Egeu. 

La caiguda d'ÍcarJacob Peter Gowy
Després de que Minos s'adonés compta de la mort del Minotaure per part de Teseu i ajudat per la seva filla Ariadna i de l'arquitecte Dèdal, Minos decideix tancar a Dèdal i al seu fill, Ícar dins del laberint. Peró Dèdal no es va quedar de braços tancats, va decidir posar-hi astúcia i marxar d'allà. Ja dins, va dedicar el seu pensament a treballar en una tècnica desconeguda que alteraria les lleis de la naturalesa. Va col·locar un seguit de plomes en ordre, començant per la més petita i posant-ne al costat una un xic més llarga. A continuació les uneix amb lli per la part del mig i amb cera per baix i, un cop ajustades d'aquesta manera , les torça amb un curvatura lleugera, imitant a les aus autèntiques. El seu fill Ícar tractava d'agafar somrient les plomes que l'aire havia dispersat. El seu pare li va advertir del perill que corria si s'enlairava molt, ja que el sol les cremaria. Quan es van posar de camí, encara de l'advertiment del seu pare, va decidir volar més alt. A conseqüència d'això va caure al mar i es va morir. Dèdal va veure les plomes del seu fill al mar i va col·locar el cos en un sepulcre. La terra on va ser enterrat ha conservat el seu nom.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada