13.4.12

Herència clàssica

A taula amb els romans

En l'època romana hi havia molts tipus d'aliments diferents.

Els romans van començar sent un poble de pagesos que obtenia de la terra un munt de productes que es cuinaven d'una manera molt senzilla.
La civilització romana desenvolupà una cuina molt més rica i elaborada en entrar en contacte amb altres pobles.

Alguns dels ingredients que utilitzaven en la cuina romana, i la manera de condimentar-los i cuinar-los són com ara la nostra cuina.

Tenien sal, els romans?

En l'època dels antics romans ja es coneixia la sal, i la utilitzaven molt per la conservació d'aliments. Hi han poques receptes de cuines que portin sal, ja que ells utilitzaven més sovint “garum”, una salsa que s'obtenia de la maceració d'entranyes de peixos amb sal.



Utilitzaven espècies i herbes aromàtiques?

La cuina romana estava molt condimentada i una de les seves caracterísitques es que hi havia molta varietat de sabors. De fet, utilitzaven moltes espècies i herbes aromàtiques. Al igual que les joies o els perfums, les espècies, com a producte, formaven part de la riquesa personal dels individus. Alguns exemples són:

-El pebre era l'espècie generalment més utilitzada, inclus es posava als plats dolços.

-El comí, que ara forma part de la cuina oriental.

-El safrà donava el color groc viu a determinats plats.

Les herbes aromàtiques sovint les cultivaven als seus jardins.


Feien servir l'oli d'oliva?

L'oli era molt apreciat pels romans i el feien servir per cuinar i amanir. Hi havia dos tipues d'oli: el que extreien a partir de les olives encara blanques i el que sortia de les que començaven a madurar (oli verd). Aquest últim era molt valorat i el feien servir per amanir. És el que seria el nostre oli verge.

Afegien alguna picada als guisats? I un raig de vi?

Els romans ja feien una picada amb fruites seques, pinyons i ametlles, per condimentar els plats. I també els afegien un raig de vi al mejar era un toc culinari molt romà. Els romans eren molt afeccionats al vi, de fet, tenien molts tipus de vi: negre, blanc ranci, dolç i parfumat amb flors.

La descoberta del foie gras

Una altra cosa curiosa de la cuina romana, es que el foie gras no va ser decobert pels francesos, sinó que ja era conegut en temps dels grecs i els romans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada